Europæisk selvforsyning
En nødvendighed i en usikker verden
Fri verdenshandel og konkurrence har været grundlaget for Danmarks succes gennem de sidste mange år. Men på kritiske områder bliver vi nødt til at sætte rammer for den frie konkurrence – ikke mindst af sikkerhedshensyn.

Allerede i 1990'erne var det kun i Sydøstasien, man havde kompetencen til at producere printere. Amerikanske og europæiske virksomheder havde valgt at outsource produktionen, og der var ikke længere andre, der besad denne ekspertise. Argumentet har altid været, at vi beholder forskning og udvikling hjemme og udliciterer produktionen. Realiteten er bare, at udviklingen sker der, hvor man producerer. De små optimeringer i en proces sker samtidig med, at man bygger produktet.
Dette kompetencetab har ramt stort set alle brancher. Det tidligere hæderkronede Bang & Olufsen får i dag produceret al deres elektronik i Kina, og det samme gør Jabra. Der findes stadig produktion af højtalere i Danmark, men det er typisk kun meget high-end højtalere, der benytter kabler. Bluetooth-teknologier i højtalere produceres stort set ikke længere i Europa.
Farlig afhængighed
Produktion af computerchips findes kun i meget begrænset omfang i Europa – 99% af chips forbrugt i Europa produceres ikke her. Uden chips kan vi ikke udvikle højteknologiske produkter. Med chips udelukkende fra Taiwan og Kina står vi på et skrøbeligt fundament.
Den kortvarige gevinst ved at købe billigt ind skaber en afhængighed, der kan blive en meget dyr fornøjelse. Det så vi med det russiske monopol på levering af gas til Europa. Jeg håber, vi har lært, at vi aldrig igen må blive afhængige af Rusland. Det siger sig selv, at energiproduktion og teknologi er kritisk for os, og her skal vi være selvforsynende.
Desværre er vi meget afhængige af Kina i dag. Der er simpelthen for mange punkter, hvor vi er for langt fra Kina og deres politik, til at vi kan tillade os at være afhængige af dem. Alle droner er for eksempel stort set produceret i Kina, og efterretningstjenesterne mistænker Kina for at have adgang til data fra dronerne. Derfor er det ikke tilladt at flyve med droner omkring kritisk infrastruktur i Danmark. Vi har brug for droneteknologien i en grad, at vi benytter den, selvom vi tror, at den bliver brugt imod os. Det skriger til himlen.
Bilproduktion i krise
Den europæiske bilproduktion er i knæ. Som i alle andre brancher har de også købt ind i Kina og bliver i dag udkonkurreret i stort set hele verden. Man kan sige, at de ligger, som de har redt, men når det går dårligt for bilproducenterne, går det dårligt for Europa. Der er mange delkomponenter i en bil og mange underleverandører til bilproducenterne. Som bilkøber har du et ansvar for at beholde europæiske – også danske – arbejdspladser.
AI: Den nye kampplads
Den nyeste kampplads er AI, og her er Europa kommet sent fra start. AI er en kritisk teknologi, som vi skal mestre i EU. Det betyder dog ikke, at vi skal overgive os. Vi skal følge med på machine learning og kunstig intelligens, og vi skal ikke regulere det ihjel. Vi må ikke skabe regulativer i EU, der gør det umuligt for europæiske techvirksomheder at konkurrere. Jeg vil meget hellere have mine data liggende på en server i EU end i Kina eller USA.
Økonomi versus sikkerhed
Spørger man økonomer, vil de sige, at begrænsninger i den frie konkurrence vil gøre produkterne både dårligere og dyrere. Argumentet er, at hvis vi alle gør det, vi er bedst til, kan vi handle med hinanden og få bedre og billigere produkter. Men på kritiske områder skaber den tankegang en afhængighed, som er farlig for vores sikkerhed.
Jeg mener, følgende områder er kritiske for Europa og derfor ikke kan foregå under fri konkurrence: medicin, AI, energi, chips, forsvar og fødevarer.
Løsningen: Politik og forbrugervalg
Det kræver politisk mod at sætte rammerne for den frie konkurrence, men det er nødvendigt. Jeg er også fortaler for offentlig støtte til de områder, som har brug for det.
Du som forbruger har dog også et ansvar. Du kan købe europæisk producerede produkter. Jo mere vi køber af hinanden i Europa, jo bedre bliver vi til at producere dem.
Vi skal sætte rammerne politisk, og vi som forbrugere skal vælge europæisk, hvor vi kan.