Google, Apple og Facebook har alle store læserskarer på deres egne platforme, og de bruger deres magtposition til at kræve, at udgiverne leverer artikler i deres formater. I stedet for at præmiere websites, der overholder HTML standarderne, så udvikler Apple, Facebook og Google deres egne hjemmestrikkede kodeformater.

Accelerated Mobile Pages (AMP), Apples News Format (ANF) og Facebook Instant Articles (FBIA) har alle samme formål: At online artikler skal loade hurtigt på mobile enheder. Men samtidig forsøger de store spillere at skabe deres eget økosystem af indhold.

Der er flere grunde til, at det er en forkert udvikling: Langt det meste indhold stilles gratis til rådighed for at skabe engagement hos læserne. Formålet er at få flere medlemsskaber, flere donationer eller flere frivillige. Call to action-elementer ved siden af artiklen gør det let for brugeren at vælge sit næste skridt.

At give indholdet væk i en fast form bestemt af Apple, Facebook eller Google gør, at indholdet kan hentes ind i de store virksomheders egne websites, uden at brugerne nogensinde bliver præsenteret for de call-to-actions, artiklen skulle lede op til. Og dermed fjernes hele grunden til at give indholdet væk.

Andre websites’ finansiering er helt eller delvist baseret på annoncer. Google og Facebook ønsker selv at sælge annoncer sammen med indholdet, og derved selv høste indtægten af annoncerne.

Siden 2010 har responsive design har været den rigtige måde at udvikle websites, der kan vises på alle platforme. Før 2010 var det mere normalt at lave dedikerede mobile websites i adaptivt design som fx m.dr.dk. Med AMP og FBIA sider er vi nu ved at gå to skridt tilbage. Nu ønsker Facebook og Google at der ud over et responsivt design, også udvikles en AMP-version og en FBIA-version. Det er dyrere at udvikle og vedligeholde for udgiverne.

HTML-Standarder skal overholdes – det sikrer at indholdet kan vises på alle platforme – både i dag og på fremtidige platforme. Når vi taler om smarte devices så er html det sprog, som skaber brugergrænsefladen fx i biler, tv, køleskabe.

Løsningen er derfor ikke at lave en version til hver af de store spillere. Løsningen er at sikre at den responsive version er god og hurtig på mobiltelefoner – og på alle andre devices.